Tolk en Docent NGT

Babygebaren : zeggen met je handjes wat je mondje (nog) niet kan!

Babygebaren biedt jou als ouder(s) de unieke kans om al met je kind te communiceren nog voordat je kind kan praten!

Een succesformule voor een sprankelende interactie en wederzijdse communicatie met je kind wanneer het fysiek nog niet in staat is om te praten. Met Babygebaren geef je jezelf en je kind het prachtige geschenk van aandacht voor elkaar hebben en inzicht krijgen in elkaars behoeften en belangstelling.

Babygebaren is het ondersteunen van de gesproken taal door middel van gebaren. Babygebaren Nederland  onderscheidt zich door alleen gebaren te gebruiken uit de Nederlandse Gebarentaal (NGT).

Ik maak deel uit van een team dat ‘Babygebaren Nederland’ ook in Limburg op de kaart wil zetten : Babygebaren Limburg!

Geschiedenis

Het Babygebaren-concept bestaat al ruim 20 jaar in de Verenigde Staten en wordt sinds een aantal jaren ook in omringende landen als Duitsland, Engeland en België gebruikt.  Ouders, kinderdagverblijven en jeugdgezondheidszorginstellingen werken met Babygebaren omdat de voordelen ervan keer op keer in verschillende situaties en bij veel doelgroepen bevestigd worden.

Hoewel een kind pas rond een jaar of anderhalf begint met praten is het al veel eerder in staat om te communiceren. Door je kind gebaren aan te leren, kun je deze periode overbruggen. Je kunt al met je kind communiceren voordat het fysiek in staat is om te praten! Tussen zes en negen maanden zijn de hersenfuncties zodanig ontwikkeld dat het kind zich meer bewust wordt van zijn directe omgeving en het de aandacht beter kan sturen en steeds langer kan vasthouden. Met Babygebaren geef je je kind een manier om uit zichzelf een gesprek te beginnen met een eigen gekozen onderwerp, zonder dat jij hoeft in te vullen waar je kind naar zou kunnen wijzen of wat het zou kunnen willen. En omdat je kind met gebaren zelf een gesprek met jou kan starten, krijg je meer inzicht in de belevingswereld en de belangstelling.

Enkele voordelen

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat gebaren niet alleen de taal- en spraakontwikkeling op jonge leeftijd bevordert, maar ook dat gebarende kinderen, als ze ouder zijn, een voorsprong hebben op niet gebarende kinderen in het lezen, schrijven en spreken.                   Enkele voordelen :

  • Minder frustratie en verdriet omdat je kind zelf kan aangeven wat er aan de hand is of wat het graag wil.
  • Het taalverwervingsproces wordt veel eerder actief gestimuleerd waardoor je kind op jongere leeftijd begrijpt dat tekens (woorden of gebaren) staan voor voorwerpen, personen en handelingen.
  • Wanneer een kind begint met praten, lijken veel woorden op elkaar. Met gebaren krijg je als ouder en verzorger een ‘ondertiteling’ van het gebrabbel waardoor misverstanden voorkomen worden en je direct weet waar het kind over praat.
  • Bij meertaligheid vormt gebaren een brug tussen de talen en kun je als ouder of verzorger het anderstalige gebrabbel van je kind makkelijker begrijpen.
  • Omdat je met Babygebaren eerder snapt wat er in je kind omgaat en daarop in kan spelen, voelt het zich begrepen en hoeft het niet boos of verdrietig te worden.
  • Minder frustratie bij jou als ouder of verzorger omdat je niet hoeft in te vullen wat je kind zou kunnen bedoelen, maar dankzij Babygebaren precies weet wat je kind zegt.

Tijdens een cursus Babygebaren leer je als ouder(s) een stukje theoretische achtergrond maar gaan we vooral veel gebaren zodat jullie allen van deze voordelen kunnen profiteren!

© Babygebaren Nederland

 

Babygebaren Limburg

Wij geven regelmatig oudercursussen op diverse plekken in Limburg. Daarnaast kunnen we ook in jouw eigen huiskamer een cursus geven.

Wil je graag eerst een kennismaking met de basis van Babygebaren? Dan kunnen we een speciale kennismakingsworkshop geven.

Kijk ook eens op onze website  www.babygebarenlimburg.nl