Gastouders

Algemeen

Tijdens de babygebarencursus krijg je een diepgaande kijk op het babygebarenprogramma. Gedurende de cursus word je stapsgewijs begeleid in het leren en toepassen van gebaren. De docent let er goed op dat je een gebaar goed aanleert, zodat je de gebaren goed kunt laten zien aan de kindjes. We laten je zien hoe je een gebaar bij een kind aanleert en je krijgt adviezen over hoe je de gebaren spelenderwijs kunt toepassen in het dagelijks leven.

Inhoud cursus voor gastouders

Tijdens de cursus is er aandacht voor het gebruik van (baby) gebaren ter stimulering van een brede ontwikkeling van het jonge kind. Basisveiligheid is het fundament voor een gezonde ontwikkeling. Het gebruik van babygebaren draagt bij aan een gevoel van veiligheid doordat het kind zich gehoord en begrepen voelt.

Er wordt tijdens een implementatietraject uitgebreid ingegaan op (baby)gebaren in de kinderopvang, het implementeren en introduceren van gebaren in de groep, het leren van de gebaren in thema’s, het gebruiken van gebaren tijdens verzorgings- en spelactiviteiten en het betrekken van de ouders bij babygebaren.

De gastoudercursus bestaat in totaal uit 14 bijeenkomsten : 

  • De basis voor deze implementatiecursus bestaat uit het leren van gebaren. Tijdens  12 lessen van maximaal 2 uur leer je uitgebreid het gebruik van gebaren ter ondersteuning van de communicatie. Hiervoor gebruiken we de cursus Nederland met Gebaren voor Peuters. Tijdens de lessen is er voldoende ruimte om in te gaan op de wensen en input van cursisten.
  • Halverwege de cursus wordt een bijeenkomst gepland waar ook de ouders van kinderen bij aanwezig mogen zijn.Tijdens deze bijeenkomst krijg je uitleg over de basis van babygebaren en leer je samen met de ouders 50 gebaren. Hierbij laten we je veel voorbeelden zien en hoe je optimaal gebruik kunt maken van dit programma.
  • Tijdens de tweede helft van de cursus wordt het gebruik van gebaren bij elke gastouder thuis geëvalueerd. Tijdens dit huisbezoek is er voldoende tijd voor vragen en tips. Er worden nog meer gebaren aangeleerd en laten we je zien hoe je gebaren kunt gebruiken tijdens spelen, voorlezen en zingen. Deze bijeenkomst duurt maximaal 1,5 uur. Indien nodig kan er nog een tweede huisbezoek worden afgesproken.
  • Tijdens de lessen en bij het huisbezoek wordt gekeken of de implementatie gelukt is. Nadat gebleken is dat de implementatie gelukt is, zal de gastouder een certificaat ontvangen en vermeld worden op zowel de website van Babygebaren Nederland als Babygebaren Limburg.

 

Kosten

De kosten voor een gastouder voor het gehele pakket inclusief alle cursusmaterialen zijn €395,- incl btw. De reiskosten (€0,69 per km) naar de gastouder zullen apart berekend worden.

De cursus kan op een externe locatie gegeven worden (gastouders mogen zelf een locatie aandragen) maar kan ook bij een gastouder thuis gegeven worden.

Het cursusmateriaal bestaat uit een werkboek, toegang tot de elektronische leeromgeving van het gebarencentrum en het boekje “Babygebaren de eerste woordjes.”.

Ouders  zijn uiteraard ook van harte welkom tijdens de cursusbijeenkomsten. Voor hen zullen de kosten €20,- per persoon zijn. Ouders ontvangen na afloop van de bijeenkomst het boekje : “Babygebaren, de eerste woordjes.”

 

Bij voldoende interesse zullen na afronding van het implementatieprogramma ook nog diverse uitbreidingsworkshops aangeboden worden, waarin we per thema de gastouders en ouders nieuwe gebaren zullen aanleren. Denk hierbij aan seizoensgebonden en themagerichte gebaren zoals lente, zomer, herfst, winter, SinterKerst.

Deze workshops kosten voor zowel gastouders als ouders €25,- incl btw per persoon.

Indien men ze alle vijf wil volgen dan kosten ze samen €100,-